İşlev ve çalışma olarak evlerde en yoğun vakit geçirilen alanlar mutfaklardır. Bu sebepler kadınlar için mutfak dekorasyon işinin çok farklı bir anlamı vardır. En değerli mekan onlar için burasıdır. Hem işlerini kolaylaştırmalı hem de görsel bir zevk sunmalıdır. Bunun için mekan ayıran duvar gibi alanlarda önce mekanik ve elektrik projesi hazırlanmalıdır. Planlı bir şekilde ilerleyen mutfak daha sonra tasarımla bir arada çalışılarak doğru tasarım elde edilmiş olur. Çünkü tasarım ancak doğru kararlarla verimli hale gelir.
Mutfak Tadilatı Hakkında
Bir evin kalbinin mutfak olduğunu söyleyebiliriz. Mutfaklar sadece yemek pişirdiğimiz ya da yemek yediğimiz yerler değildir. Vaktimizin büyük bir kısmı mutfaklarda geçer. Bu yüzden mutfakların doğru tasarlanmış olması, işlevsel olması büyük önem taşır. Mutfak düzenlemesinde dolap kulpundan tutun da evin diğer odalarıyla olan uyumuna kadar her şey önemlidir. Bu yazımızda mutfak tadilatı hakkında bütün detayları anlatacağız.
Mutfak Tadilatı Nasıl Yapılır?
Tadilat işine girişmeden önce yapılacak işlerinizi planlayabilirsiz. Plan yapmak bu süreci oldukça kolaylaştırır. Adımlar halinde ilerlerseniz kafa karışıklığı yaşamazsınız. Öncelikle nasıl bir mutfak istiyorsunuz buna karar vermelisiniz. Çünkü her ailenin istek ve ihtiyaçları farklıdır. Bu yüzden siz bir mutfaktan neler beklersiniz düşünün. Bu süreçte muhakkak aile bireylerinizin görüşlerini alın. Çünkü evinizin kalbi olan mutfak sizlerin ortak yaşam alanını oluşturuyor.
‘’Mutfağınızın alanı nasıl? ‘’ bu sorunun cevabı seçeceğiniz masanın büyüklüğünü bile etkiler. Şuan ki mutfağınızda memnun olmadığınız şeyler neler? Nasıl olmuş olsaydı daha iyi olurdu tarzında sorular tadilata başlamadan önce sorulmalıdır. Bu sorular hayalinizdeki mutfağa kavuşmak için önem taşıyor.
Hedefi belirlediniz. Tadilat için ne kadar bütçeye hesabınız var bunu hesap ettiniz. Şimdi sıra alışveriş için mağaza araştırması yapmaya geldi. Alışveriş listenize mutfakta yapacağınız değişimler için gerekli olan bütün eksikleri yazabilirsiniz.
Mutfak Tadilatında Zemin Çalışmaları
Mutfak tadilatında zemin çalışılacağı zaman genelde taşla döşeme yapılır. Temizlik ve işlevsellik açısından daha kullanışlı olan taş döşeme çeşitlerini fayans, seramik gibi ürünler oluşturur. Fayans döşenirken kullanılan ürünün kalitesi kadar işçilikte önemlidir. Fayansların arasındaki boşluğu doldurmak için sıkılan derzin eşit miktarda uygulanması gerekir. Zeminde yükselti farkı olmamalıdır. Simetrik şekilde fayanslar döşenmeli ve akıntı için gerekli eğim muhakkak verilmelidir.
Bu hususlara dikkat edilirse görsellik sağlanır. Mutfak tadilatında zemin çalışması yapılırken en önemli şeyin işçilik olduğunu söylemiştik. Bu sebepten işinde tecrübeli ve başarılı ustalarla çalışmak ayrıcalık olacaktır.
Mutfak Tadilatında Yenileme Fiyatları
Mutfakta yapılacak tadilat işlemleri hesaplanırken yapılan bütün iç ve dış yenileme işlemleri hesaplanır. Mutfağın genelinde yapılacak işlemler:
Mutfak dolabı, tezgâh, tesisatların yenilenmesi, tezgâh arası fayans döşemesi ve boya badana işleri gibi tüm işler ortalama 30.000 TL civarındadır.
Mutfak Tadilatı Aşamaları
Mutfak tadilatı aşamalarını detaylıca ele alalım. İlk olarak eski mutfak dolapları sökülür. Yerde kullanılan fayans ya da seramik sökülür. Aynı şekilde duvardaki eski malzeme sökülür. Bütün kırım döküm işlemlerinden sonra ortalıktaki moloz yığınları mutfaktan çıkarılır. Şimdi sıra mutfak tadilatında yapılacak yeni işlemlere gelelim;
- Mutfak dolabı ve tezgâhı seçilir, sipariş hazırlanır. Bu aşamada net bir şekilde ölçü almak çok önemlidir.
- Mutfakta genişleme çalışması yapıldıysa duvar örme işlemi yapılır.
- Mutfak tadilatında iç düzenlemeler kadar altyapı çalışmaları da önemlidir. Yenilenmesi gereken ya da değiştirilmesi gereken elektrik-su tesisatları tam bu aşamada yapılır. Prizler değişecek ise değiştirilir.
- Duvarlar için önce kara alçı yapılır sonrasında sıva boyama işlemleri yapılır.
- Doğalgaz tesisatı da duvara bu işler uygulanırken yapılabilir.
Yukarıda sıraladığımız işler mutfak tadilatında kabaca yapılan çalışmalardır. Şimdi sıra küçük ve detaylı işlerdedir.
- Duvar boyama işlemi bitirilir.
- Zemin hazır hale getirilir fayans ya da granit döşemesi yapılır. 1 gün ara verilir. Sonra fayans araları boşluğu doldurulur.
- Duvar ve zemin işleri bitince mutfak dolapları ve tezgâhı takılır. Ankastre takılması gerekiyorsa montajı yapılır. Sonra tesisat işleri yapılır ve mutfak tadilatı sona erer.
- Mutfağı güzelleştirmek için küçük dokunuşlar yapılır. Mutfağa uygun süs eşyaları, avize, halı, mutfak masası gibi ürünler kullanılır.
Mutfak Tasarım Çeşitleri
Son zamanların en çok tercih edilen mutfak tasarımı ada mutfaklardır. Ada mutfaklar modern çizgileri üzerinde barındırdığından mutfağınıza şıklık katacaktır. Ada mutfaklar tezgâh kullanımı açısından da oldukça fonksiyoneldir.
Günümüzde mutfakların sadece yemek için kullanılmadığını söylemiştik. Evin içindeki en önemli yaşam alanlarını mutfaklar oluşturuyor. Bu sebeple mutfağınızda kullanacağınız oturma grupları mutfağınızı oldukça konforlu hale getirebilir.
Mutfakta renk uyumuna gelecek olursak önceden renk kullanımı tek düze idi. Yani mutfakta fazla renk kullanımına yer verilmezdi. Artık renkleri harmanlıyoruz ve mutfakta harikalar yaratıyoruz. Örneğin çift renkli dolap modelleri günümüzde en çok tercih edilen türlerdendir. Üst dolap ile alt dolabın renklerindeki zıtlık mutfağın derinlik kazanmasını sağlar.
Neden Mutfak Tadilatı Yaptırmalıyız?
Mutfak evin kalbidir” derler; dolayısıyla o kalbi beslemek gerekir. Bunun için yapmanız gereken mutfağınızı gün ışığı ve açık renk bir mutfak tercih etmekteden geçmektedir. Evlerimizde en yoğun kullanıdığımız alanların başında mutfaklarımız gelmektedir.Zaman içersinden mutfak dolapları ve seramikleri yıpranmaktadır.Nem, Yemek Buharı vb gibi durumlardan mutfaklar deforme olmaktadır.